След като наскоро стана един от най-добрите бразилски отбори по жиу житсу в света, Grappling Fight Team (GFT), известен преди като Universidade Gama Filho (UGF),  всъщност се радва на голям успех в Бразилия още през 90-те години. В последно време GFT се добра до световния триумф благодарение на серия от отлични резултати на международно ниво и непрекъснатото “производство” на бойци от висок клас като Бруно Малфасин, Родолфо Виера, Рикардо Еванхелиста, Итало Линс и много други.
Иначе, всичко започва в Universidade Gama Filho, университет в Рио де Жанейро, известен със своя курс по физическо възпитание и спортните си отбори. Един от възпитаниците на университета, който е и треньор по физическо възпитание, Фернандо Гимараес, се опитва да включи жиу житсу-то в учебната програма на университета през 1978 година. Гимараес, известен още като „Пиндука“, има черен колан и силно вярва в академичните ползи, които обучението на BJJ би донесло на училището, но за съжаление молбата му бива отказана от борд, поради силно доминиращото тогава джудо. Искането е връчвано още 3 пъти (през 1988, 1990 и 1992), докато директорът на училището (Педро Гама Филхо, който има черен колан по джудо и BJJ), не решава да помогне жиу житсуто да се вкара в програмата на университета през 1993 година.
След необходимата логистика, три години по-късно академията най-накрая отваря врати в кампуса Taquara, в северната част на Рио де Жанейро. Педро Гама Филхо и Пауло Жардим са треньори за кратко, преди да предадат работата в способните ръце на майстори като Жулио Сезар, Маркус Белло и Александър Барана, които започват създаването на бъдещи черни колани, акредитирани от екипа,  а в последствие разширяват и клоновете, разпростирайки се из Рио де Жанейро, Бразилия и чужбина.
В момента GFTeam има над 250 представители по целия свят, като бройката им се увеличава непрекъснато. За огромна радост на феновете на едно от най-приложимите бойни изкуства, град Бургас е част от огромното семейство на GFTeam – отбор, който в последните 10 години неизменно е в топ 5 на световните класации.